I forbindelse med en arbejdsmarkedssag ved kommunen kommer mange i ressourceforløb, eller i det mindste bliver præsenteret for ressourceforløb.
Ressourceforløb er et forholdsvis nyt type forløb. Ressourceforløb kom sammen med reformen af fleksjob og førtidspension i 2013.
Hvad er ressourceforløb?
En individuel og helhedsorienteret indsats i et ressourceforløb skal hjælpe sårbare og udsatte personer videre i livet og ind på arbejdsmarkedet.
Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen betyder, at personer under 40 år ikke længere kan få tilkendt førtidspension, medmindre det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne. I stedet skal en individuel og helhedsorienteret indsats i et ressourceforløb udvikle deres arbejdsevne og hjælpe dem videre i livet.
Hvem skal have ressourceforløb?
Ressourceforløb er målrettet personer, der har komplekse problemer ud over ledighed, og som i høj grad risikerer at komme på førtidspension, hvis de ikke får en særlig indsats.
Ressourceforløb – hvad indeholder det?
I ressourceforløbet, som varer et til fem år, får den enkelte en tværfaglig og helhedsorienteret indsats, der skal bidrage til at udvikle arbejdsevnen. Fokus for forløbet er, at arbejdsevnen bliver udviklet gennem en konkret og aktiv indsats, hvor den enkeltes mål i forhold til arbejde og uddannelse er styrende for, hvilke aktiviteter der sættes i gang.
Ressourceforløbene vil ofte bestå af både beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud, der bliver kombineret og koordineret på tværs.
Det kan fx være:
- Tilbud om brobygning til uddannelse med nødvendig støtte
- Rådgivning og støtte fra psykolog/terapeut/coach
- Kurser i at håndtere f.eks. stress/angst
- Aktivitetstilbud på væresteder
- Støtte- og kontaktperson
- Hjælp til boligproblemer
- Socialpædagogisk bistand
- Behandling for misbrug
- Mentorstøtte
- Fritids-/frivillige aktiviteter (frivilligt socialt arbejde, foreningsarbejde)
- Motion
Personer under 40 år kan få tilbudt flere ressourceforløb.
Hvor længe varer et forløb?
Ressourceforløb kan vare i et til fem år. Det er muligt at få tilbudt flere forløb, hvis det forrige forløb ikke har ført til, at den enkelte har fået en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet, og det derfor ikke er muligt, at den enkelte kan komme i fx revalidering eller starte i et fleksjob.
Det er her vigtigt at huske på, at det er en forudsætning for at iværksætte et ressourceforløb, at der kan peges på indsatser, hvor der er en realistisk forventning om, at borgeren kan drage nytte af indsatsen, og på sigt forbedre sin situation og blive i stand til at deltage på arbejdsmarkedet, f.eks. i et fleksjob.
Hvordan får jeg et ressourceforløb?
For at blive bevilget et ressourceforløb skal din sag foreligges rehabiliteringsteamet, som kan indstille til ressourceforløb og bevillingen ligger så et andet sted, som er forskellig fra kommune til kommune. I nogle kommuner har sagsbehandler kompetencer til at bevilge et ressourceforløb efter indstilling fra rehabiliteringsteamet, i andre kommuner ligger denne bevilling i et beslutnings/bevillings-forum.
Er du i tvivl om du skal have et ressourceforløb, i tvivl om du skulle have haft pension eller andet, så husk du altid er velkommen til at ringe eller skrive til os, for en uforpligtende samtale. Vi kender lovgivningen, praksis og procedure i kommunerne og ved hvordan det er at være i systemet og ikke blive set, hørt, accepteret eller anerkendt. Vi ved hvad vi laver og vi kan hjælpe dig.